september 6, 2019

Kistaloppet går av stapeln om två veckor – firar 10 år

John Laselle och Vandad Assadi, arrangörer och grundare av Kistaloppet. Foto: Daniela Spiroska.

Kistaloppet fyller tio år. Vi har pratat med arrangörerna från Löparakademin som fortsätter att brinna för en jämlik folkhälsa.

2010 arrangerades det första Kistaloppet, och sedan dess har Kista Science City årligen förgyllts av tusentals löpare som springer rakt genom en gigantisk galleria, över ett vackert naturområde, genom förortens höghus och genom Europas främsta ICT-kluster. Löparakademin som arrangerar loppet är en oerhört aktiv del av communityn i Kista – de har till exempel varit med och arrangerat löparträningar varje torsdag i samarbete med Kista Streetfood Park.

Vi har pratat med Vandad Assadi och John Laselle, som varit med och grundat Löparakademin, om hur det känns att blicka tillbaka på tio år av lopp.

Kistaloppet fyller 10 år i år – hur känns det att fylla jämnt? 

– Det känns helt fantastiskt men också lite surrealistiskt. Det är så himla fint och rörande att tiotusentals barn från hela Järvaområdet har vuxit upp med loppet och sprungit det sedan barnsben.

Förra året slopade ni anmälningsavgifterna. Vad har det fått för utfall?

– Satsningen har fallit mycket väl ut och resulterat i såväl ökat deltagarantal som en ökning av den totala mängden rörelse. Syftet med att ta bort anmälningsavgifterna till våra motionslopp Kistaloppet och Skärholmsloppet är att eliminera den ekonomiska tröskeln att delta. I samband med det lanserade vi också plattformen #RUN4ZERO som ett svar på den ojämlika folkhälsan som finns i Sverige – där syftet med initiativet är att; tillgängliggöra motion, förändra människors motionsvanor, öka den totala mängden rörelse och opinionsbilda kring den ojämlika folkhälsan.

Kistaloppets grund vilar på viktiga sociala frågor så som en mer jämlik folkhälsa. När ni blickar tillbaka på tio år, tycker ni att ert arbete fått någon effekt på Järvafältet?

– Ja, vi ser att vårt arbete har haft effekt. Som exempel – första året var det inte helt enkelt med aktivering av boende att springa Kistaloppet men vi har arbetat stenhårt och långsiktigt med inkluderingsfrågor och i dag är bilden en annan. Sedan många år tillbaka har Järvaborna hittat till Kistaloppet. Och en hel generation barn har deltagit sedan lågstadiet vilket vi tror har betydelse även för deras framtida motionsvanor. Vi ser även att andra stora aktörer följer efter och på olika sätt sänker trösklar för att delta i lopp, där har vi varit trendsättande genom att gå i bräschen vilket skapar påverkan i folkhälsoarbetet på makronivå. Vår filosofi har varit långsiktighet, låga trösklar och hårt arbete.

Anmälningarna verkar fortfarande vara öppna… borde man skynda sig om man är sugen på att delta?

– Är det något år du inte vill missa Kistaloppet är det i år när vi firar vårt 10-årsjubileum. Hela dagen kommer att vara maxad med festligheter, lopp och familjevänliga aktiviteter såsom ansiktsmålning, hinderbanor osv. Nytt för i år är också att vi inviger vår nya klass Kistaloppet MINI för de allra yngsta barnen som är 0-5 år gamla.

Mer information och anmälan finns på Kistaloppets hemsida.

Arkivbild från 2014 med några taggade löpare som deltar i den fjärde upplagan.

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i Kista Science City?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Klicka här.

Designing 6G Networks – Tech Tuesday with KTH

Designing 6G Networks – Tech Tuesday with KTH

There are many grand visions for a digitalized society with smart homes, cities, transportation and factories. Digitalization can hopefully make our society more resource-efficient and sustainable. However, the backbone of digitalization is that we and all our...

Tyck till om drönare!

Tyck till om drönare!

Nu händer mycket kring drönare, och vi på Kista Science City, tillsammans med Stockholms stad och Luftfartsverket kommer från och med 2023 delta i ett treårigt europeiskt projekt som syftar till att förbereda städer till storskalig drönartrafik. En del av projektet handlar om att ta reda på vad Stockholmare tycker kring drönare – vilka use cases vill ni se, i vilka områden m.m.

Shaping the future of mobility

Shaping the future of mobility

AI and multisensors to improve urban mobilityThere are today several technologies through which city traffic and pedestrian flows can be operated and manage. At the same time, and as a result of our increasing mobility behavior, cities face severe challenges with...

Lunch stories

Lunch stories

This week we had the opportunity to share the inspiring story behind Dyamoto invited students at Campus Kista. The founders of Dyamo Innovation, Safae Berrahmoune and Hiba Adem, shared their journey, and passion of helping others, from high school to Women in Tech and...

Newsletter from Kista Science City

Newsletter from Kista Science City

October 27, 2022 International world class researchers and speakers made the conference Digitalize in Stockholm a success and together with the inauguration of the Senseable Stockholm Lab’s new premises at KTH – the last few weeks has given us great opportunities to...