John Laselle och Vandad Assadi, arrangörer och grundare av Kistaloppet. Foto: Daniela Spiroska.

Kistaloppet fyller tio år. Vi har pratat med arrangörerna från Löparakademin som fortsätter att brinna för en jämlik folkhälsa.

2010 arrangerades det första Kistaloppet, och sedan dess har Kista Science City årligen förgyllts av tusentals löpare som springer rakt genom en gigantisk galleria, över ett vackert naturområde, genom förortens höghus och genom Europas främsta ICT-kluster. Löparakademin som arrangerar loppet är en oerhört aktiv del av communityn i Kista – de har till exempel varit med och arrangerat löparträningar varje torsdag i samarbete med Kista Streetfood Park.

Vi har pratat med Vandad Assadi och John Laselle, som varit med och grundat Löparakademin, om hur det känns att blicka tillbaka på tio år av lopp.

Kistaloppet fyller 10 år i år – hur känns det att fylla jämnt? 

– Det känns helt fantastiskt men också lite surrealistiskt. Det är så himla fint och rörande att tiotusentals barn från hela Järvaområdet har vuxit upp med loppet och sprungit det sedan barnsben.

Förra året slopade ni anmälningsavgifterna. Vad har det fått för utfall?

– Satsningen har fallit mycket väl ut och resulterat i såväl ökat deltagarantal som en ökning av den totala mängden rörelse. Syftet med att ta bort anmälningsavgifterna till våra motionslopp Kistaloppet och Skärholmsloppet är att eliminera den ekonomiska tröskeln att delta. I samband med det lanserade vi också plattformen #RUN4ZERO som ett svar på den ojämlika folkhälsan som finns i Sverige – där syftet med initiativet är att; tillgängliggöra motion, förändra människors motionsvanor, öka den totala mängden rörelse och opinionsbilda kring den ojämlika folkhälsan.

Kistaloppets grund vilar på viktiga sociala frågor så som en mer jämlik folkhälsa. När ni blickar tillbaka på tio år, tycker ni att ert arbete fått någon effekt på Järvafältet?

– Ja, vi ser att vårt arbete har haft effekt. Som exempel – första året var det inte helt enkelt med aktivering av boende att springa Kistaloppet men vi har arbetat stenhårt och långsiktigt med inkluderingsfrågor och i dag är bilden en annan. Sedan många år tillbaka har Järvaborna hittat till Kistaloppet. Och en hel generation barn har deltagit sedan lågstadiet vilket vi tror har betydelse även för deras framtida motionsvanor. Vi ser även att andra stora aktörer följer efter och på olika sätt sänker trösklar för att delta i lopp, där har vi varit trendsättande genom att gå i bräschen vilket skapar påverkan i folkhälsoarbetet på makronivå. Vår filosofi har varit långsiktighet, låga trösklar och hårt arbete.

Anmälningarna verkar fortfarande vara öppna… borde man skynda sig om man är sugen på att delta?

– Är det något år du inte vill missa Kistaloppet är det i år när vi firar vårt 10-årsjubileum. Hela dagen kommer att vara maxad med festligheter, lopp och familjevänliga aktiviteter såsom ansiktsmålning, hinderbanor osv. Nytt för i år är också att vi inviger vår nya klass Kistaloppet MINI för de allra yngsta barnen som är 0-5 år gamla.

Mer information och anmälan finns på Kistaloppets hemsida.

Arkivbild från 2014 med några taggade löpare som deltar i den fjärde upplagan.

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i Kista Science City?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Klicka här.