Hur ska delade fordon bli en del av kollektivtrafiken? Under cirka ett år kommer uppkopplade ”on demand”-fordon att testas i Kista. Under försöket, som är det första av sitt slag i Norden, kommer man kunna beställa ett fordon med hjälp av en app som man sedan delar med andra resenärer.

2018 testades självkörande bussar på allmän väg i Kista. Under våren startar nästa unika mobilitetsförsök i Kista, den här gången med fordon som kan ta resenärerna till specifika adresser i både arbetsplatsområdet Kista Science City och omkringliggande stadsdelar i Järva. Bakom försöket står Kista Science City AB tillsammans med Ericsson och trafikoperatören Keolis. Det som ska testas är teknologier för lokalisering, styrning och övervakning av fordon.

– Tanken är att fordonen ska vara ett komplement till den befintliga kollektivtrafiken och koppla ihop resenärer med befintliga knutpunkter, säger Sara Nozkova, Mobility Lead på Kista Science City AB.

Lärdomarna från försöket kommer att användas i framtida tester med självkörande fordon.

– Under försöket kommer vi undersöka människors beteende och attityder. Kunskap om detta är avgörande i utvecklingen av bland annat framtidens förarlösa kollektivtrafik, fortsätter Sara Nozkova.

Projektet väntas starta senare i vår och pågå under cirka ett år. Det är en del av samverkansarenan Urban ICT Arena och mer information om projektet finns på dess projektsida.

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i Kista Science City?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Klicka här.