januari 7, 2021

Ljusinstallation lyser upp Kista busstorg

Strax innan nyår tändes den nya ljusinstallationen på Kista busstorg. Installationen kommer att vara på plats till och med mars och visar olika tolkningar av en drömplats.

Den tillfälliga installationen på Kista busstorg är skapad av människor med kopplingar till stadsdelen Rinkeby-Kista. Det är både personer som bor i området och personer som rör sig där av andra anledningar, exempelvis studier eller arbete. Utgångspunkten har varit att genom foto illustrera sina drömplatser och deltagarna är både amatörer och erfarna fotografer.

Grunden för idén har varit att arbeta med unga i Rinkeby-Kista, men på grund av ökade restriktioner med anledning av Covid-19 har de ursprungliga planerna med workshops på skolor i området fått planeras om. Istället har den konstnärliga processen skett till stor del på distans och målgruppen har vidgats något för att fånga in fler intresserade deltagare. De 23 deltagarna är dock till överväldigande del unga människor.

Under november och december hölls workshops på distans under ledning av ARTmovement, en organisation som på olika sätt jobbar med konsten som mötesplats. Deltagarna använde kamera eller mobiltelefon för att skapa sina bilder och fick hjälp att utveckla sitt konstnärliga uttryck, exempelvis kring bildutsnitt och val av motiv eller genom tekniker så som dubbelexponering. Tillsammans med ljusdesignern Martin Kempe har de sedan skapat den installation som nu kan ses på busstorget.

Kista busstorg är en brutalistisk skapelse från 1970-talet med stora betongytor. Ljusinstallationen använder en outnyttjad stor betongyta till att projicera installationen på. Det skapar mer liv på en plats som annars mest livas upp av människor på väg från en plats till en annan.

Ljusinstallationen kan ses varje dag 06.00 – 10.00 samt 15.00 – 01.00. Projektet är en del av Stockholms stads platssamverkan för ett trivsamt och tryggt Kista busstorg och ett samarbete mellan Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning och organisationen ARTmovement.

Foton: Karin Roberts och Maria Kearsley

Tillsammans för att utveckla Kista

Tillsammans för att utveckla Kista

Fem fastighetsägare i samarbete kring Kista - nytt bolag ska driva utvecklingen. (Pressmeddelande, 2021-11-11) Corem, Vasakronan, Kungsleden, Revelop och Atrium Ljungberg har enats om en gemensam vision för att utveckla stadsdelen Kista. Visionen ska förverkligas via...

Välkommen till KTH:s exjobbsmässa 13 okt!

Välkommen till KTH:s exjobbsmässa 13 okt!

KTH välkomnar till Exjobbsmässan 2021, onsdag 13 oktober 09:30-14:30, där företag/organisationer får tillfälle att möta studenter som är intresserade av examensjobb inom ICT. I linje med Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer välkomnar KTH nu till ett fysiskt evenemang,...

Karin Bengtsson ny vd för Kista Science City AB

Karin Bengtsson ny vd för Kista Science City AB

Karin Bengtsson tillträder som ny vd för Stiftelsen Electrum och dotterbolaget Kista Science City AB från och med 1 augusti. Karin Bengtsson har arbetat på Kista Science City AB sedan 2018, som operativt ansvarig och med speciellt ansvar för Urban ICT Arena. Karin har...