En helt ny yrkeshögskola skola har etablerat sig i Kista Science City med spjutspetsutbildningar inom dataspelsutveckling.

Det är The Game Assembly, som tidigare bara funnits i Malmö, som har etablerat sig i Kista. Skolan har precis dragit igång sin första termin, och trots att de princip inte marknadsfört utbildningen alls har skolan redan lyckats locka 75 studerande. I Kista finns det utbildningar inom programmering, level design och spelgrafik.

Utbildningen är efterfrågad. Spelbranschen fortsätter växa i rekordtakt och sysselsätter nu mer än 5300 personer i Sverige. Omsättningen är på nästan 20 miljarder kronor.

Per-Anders Ring, som är utbildningsledare på skolan, tycker det känns bra att äntligen vara etablerade i Stockholmsområdet – här sitter ju de flesta av landets spelföretag. Han berättar att studerande under utbildningens gång får göra flera spel i grupp.

– Man får lära sig allt från egen idé till färdigt spel. Vi jobbar som man gör på de stora spelföretagen. På två års tid får de studerande göra åtta spel.

Men det är också en krävande utbildning. De studerande är på skolan från 9 till 18 varje dag och tempot är högt.

– När man går ut härifrån är man eftertraktad i branschen eftersom man är så kunnig, fortsätter Per-Anders Ring.

 

Spelbranschen har länge varit en mansdominerad bransch, men det går åt rätt håll. Varje år lockas fler kvinnor till spelföretagen – på fem år har andelen kvinnor gått från 15% till 20%. Detta är något som The Game Assembly vill fortsätta att bygga vidare på.

– Det är en viktig fråga och vi vill skapa en miljö som är öppen för alla, säger Per-Anders Ring.

Skolan finns i helt nyrenoverade nyrenoverade lokaler på Norgegatan 2, där det dessutom finns plats att växa. Nästa år dubbleras antalet studerande i och med att en ny årskull börjar sin utbildning, och skolan kommer då att ha ungefär 150 studerande.

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i Kista Science City?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Klicka här.