Området
Kista Science City

Kista Science City är Europas ledande ICT-kluster. Här finns världsomspännande teknikföretag såsom Ericsson och IBM, ett myller av spännande startup-företag och Stockholms ledande universitet. Området är också en arena för framtidens teknik – här finns vår egen testbädd Urban ICT Arena där bland annat 5G och IoT-teknik testas.

Kista Science City är uppbyggt på Triple Helix-modellen – ett innovationssamarbete mellan företag, offentlig verksamhet och akademi.

Från 1G till 5G

Kista var aldrig tänkt att bli ett ICT-kluster. Järvafältet började bebyggas med bostäder på 1970-talet. När tunnelbanan i Kista öppnade 1977 planerade stadens ledning för ett industriområde mellan spåren och motorvägen. Av en ren tillfällighet förlade IBM sitt nya svenska huvudkontor i området, och tätt därpå följde Ericsson efter att de växt ur sin kostym vid Telefonplan. Under slutet av 1980-talet flyttade akademin hit när Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholms universitet och Stockholms stad bildade Stiftelsen Electrum och förlade Institutet för Mikroelektronik i Electrum-huset. Kista Science City var ett faktum.

Från början var det mikrovågor som skulle sätta Kista på kartan. Ganska snart stod det dock klart att det var mobiltelefoni som utmärkte området. Under 1990-talet började området diversifieras och allt fler företag med koppling till ICT etablerade sig här.

I början på 2000-talet grundades Stockholm Innovation and Growth (STING) av Stiftelsen Electrum, som är en inkubator för start-ups. Efter detta tredubblades det årliga antalet nystartade teknikföretag i Kista från 5,6 till 16.

Kista består idag av en unik blandning av världsledande ICT-företag, småskaliga spjutspetsföretag och forskning i världsklass. Denna miljö stimulerar ett starkt innovationsklimat. För att skapa ännu bättre förutsättningar för innovation bildade Kista Science City AB år 2016 den öppna testbädden Urban ICT Arena. I den öppna testbädden testas ny teknik med koppling till smarta städer, drönare och cybersäkerhet mitt i Kista.

Under senare år har fastighetsägarna och Stockholms stad engagerat sig för stadsutveckling i Kista. Under 2000-talet har tre skyskrapor byggts i området och ett flertalet projekt syftar till att föra in bostäder i området för att skapa en ännu starkare stadsdel som lever dygnet runt. 

Kista Science City är ett levande ekosystem som förändras i takt med omvärlden. Idag består området av en unik blandning av världsledande teknikföretag, små och medelstora företag och flera universitet, skolor och forskningsinstitut. Framtiden har redan börjat.

Etablerade företag

Personer arbetar i Kista

Anställda inom ICT

Företag i området

De största företagen i Kista (efter antalet anställda 2017):

 • Ericsson AB (9 820)
 • Tele2 Sverige AB (1890)
 • IBM Svenska AB (1 410)
 • CGI Sverige AB (1 110)
 • Stockholms stad (650)
 • Atea Sverige AB (640)
 • Coor Service Management AB (440)
 • Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI (410)
 • Telefonaktiebolaget LM Ericsson (340)
 • Fujitsu Sweden AB (310)
 • Intertek Semko AB (310)
 • Philips Aktiebolag (300)
 • Kungliga Tekniska Högskolan (260)
 • Alten Sverige AB (260)
 • Huawei Technologies Sweden AB (250)

En av Stockholms mest besökta gallerior

Och Stockholms största foodcourt. Kista Galleria är upplevelsenavet i området. Med cirka 19 miljoner besökare per år är gallerian ett av Sveriges mest framgångsrika köpcentrum. Förutom ett enormt shoppingutbud finns här även nöje såsom biograf och gokart-bana (!). Dessutom finns ett gediget serviceutbud med barnavårdscentral, vårdcentral, tandläkare och mycket mer. I gallerian finns också Stockholms näst största bibliotek som 2015 utsågs till världens bästa bibliotek.

Foodcourten som ligger centralt i gallerian är Stockholms största – det är en naturlig mötesplats för området, med ett stort utbud av restauranger.

Under 2019 gör Kista Galleria en ansiktslyftning och en ompositionering till ett välkomnande och trivsamt stadsdelscentrum för människor som bor och arbetar i området.

Kistamässan

Foto: Joel Marklund

Kistamässan är Stockholms näst största mässområde. Här arrangeras varje år mängder med mässor och evenemang, både sådana med koppling till tech och ICT, men också andra slags evenemang. Dess strategiska läge i Kista Science City med närhet till Arlanda och Bromma gör mässområdet till ett av landets mest tillgängliga. I samma byggnad som mässan finns även den ståtliga skyskrapan Victoria Tower, där Scandic bedriver hotell med milsvid utsikt.

Byggprojekt i Kista

Tvärbanan till Kista

De redan goda kommunikationerna i Kista blir bara bättre. SLL har börjat utbyggnaden av Tvärbanan till Kista, via Bromma flygplats och Helenelund.

Kista Äng - en ny stadsdel

Kista Äng är en ny stadsdel mitt i Kista Science City. Flera olika fastighetsägare deltar i projektet, som kommer att tillföra 1600 bostäder till området.

Bostäder vid Kistavägen

Vid korsningen Kistavägen-Grönlandsgatan förvandlas en parkeringsplats till bostäder, med bland annat ett ståtligt höghus.

Kontor blir bostäder i kvarteret Hekla

En av Kistas viktigaste platser fräschas upp och omoderna kontor blir toppmoderna bostäder.

Vill du veta mer om vilka byggen som är på gång i Kista?

Kolla på Stockholms stads hemsida, Stockholm växer.

Kistamanifestet

Tiderna förändras. Detta är så klart fastighetsägarna i Kista medvetna om. De har därför tagit fram Kistamanifestet, där de gemensamt stakar ut en plan för hur de vill utveckla framtidens Kista. 

Huvuddragen i manifestet är att stärka Kista som en unik plats där ny teknik testas, samtidigt som man för in fler bostäder och liv utanför kontorstid. Ladda ner hela manifestet här (pdf).