september 24, 2020

Självkörande, eldriven och 5G-uppkopplad – premiärtur för framtidens kollektivtrafik

Välkommen ombord på framtidens kollektivtrafik – nästa stopp, Kungliga Djurgården.

Idag invigdes en ny bussrutt på Djurgården i Stockholm som trafikeras av en självkörande minibuss uppkopplad mot ett kontrolltorn via 5G-nätet. Pilottesterna är en del av ett bredare samarbete mellan samverkansarenan Urban ICT Arena som drivs av Kista Science City AB, Keolis, Telia, Ericsson och Intel med stöd från Vinnova och Drive Sweden, med syftet att undersöka hur digitaliseringen kan bidra till en mer hållbar och effektiv kollektivtrafik. Prins Daniel samt representanter från Stockholm Stad, Region Stockholm och nämnda företag och organisationer deltog i invigningen, som hölls i anslutning till Tekniska museet.

Projektet på Djurgården, kallat 5G Ride, utforskar hur 5G och fjärrövervakning av fordon via kontrolltorn kan bidra till att underlätta införandet av självkörande eldrivna bussar i stadsmiljöer på ett säkert sätt. 5G-nätets tekniska förutsättningar med extremt höga datahastigheter tillsammans med korta svarstider innebär att bussarna kan reagera på kommandon i realtid från kontrolltornet. Ambitionen är en effektiv och hållbar kollektivtrafik där operatörer i kontrolltorn kan hantera flottor av autonoma, elektriska fordon för att kunna förbättra trafikplanering och ruttoptimering samt minska energiförbrukning.

– Satsningen är ett fint exempel på hur 5G kan bidra till ett smartare och mer hållbart samhälle. Självkörande teknik i kombination med eldrivna 5G-uppkopplade fordon, övervakade via kontrolltorn, innebär ett jättekliv i digitaliseringen av kollektivtrafiken och kan bidra till effektivare drift, minskad miljöpåverkan och ökad tillgänglighet för resenärerna, säger Anders Olsson, VD för Telia Sverige.

Tekniken testad i Kista
Minibussen som är levererad av det svenska företaget T-Engineering kommer gå mellan Rosendals slott och Hazeliusporten på Djurgården under två veckor från och med den 24 september. Inför piloten har 5G-tekniken med kontrolltorn testats i Kista, där fler tester av liknande slag är att vänta.

Rutten på Djurgården blir en länk mellan två olika områden som båda är fyllda av populära turistattraktioner som Tekniska museet, Sjöhistoriska museet, Nordiska museet och Vasamuseet. En säkerhetsförare finns ständigt på plats i fordonet och det finns masker och handsprit tillgängligt för resenärerna.

Leds av samverkansarenan Urban ICT Arena
Pilottestet är resultatet av ett samarbete mellan några av Sveriges ledande företag inom mobilitet och teknik. Projektet drivs av innovationshubben Urban ICT Arena, som drivs av Kista Science City AB, och bussbolaget Keolis. Intel levererar processorkraft och IT-system för både buss, kontrolltorn och mobilnät. Ericsson bidrar med de tekniska lösningarna för det uppkopplade kontrolltornet och har tillsammans med Telia levererat det 5G-nät som gör att den självkörande bussen från T-Engineering kan rulla på Djurgården.

För mer information om 5G Ride och bussrutten på Djurgården – se här.

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i Kista Science City?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Klicka här.

Dörr till dörr-lösning för framtidens kollektivtrafik testas i Kista

Dörr till dörr-lösning för framtidens kollektivtrafik testas i Kista

De närmsta två månaderna kommer två uppkopplade bilar rulla på gatorna i Kista. Det är en tjänst för framtidens kollektivtrafik som testas, där deltagarna kan boka resor med en app och bli upphämtade vid större knutpunkter och körda hela vägen fram till sitt resmål....

Årets Kista Data Day sker digitalt 6 oktober

Årets Kista Data Day sker digitalt 6 oktober

På Kista Data Day möts offentlig sektor, företag med de mest innovativa lösningarna och akademisk spetskompetens för att diskutera möjligheterna med smart datainsamling i våra städer. Var uppstår det folksamlingar eller bilköer, och under vilken tid på dygnet? Hur...

Över 350 studentbostäder byggs i Kista

Över 350 studentbostäder byggs i Kista

Sedan några veckor tillbaka kan man se en byggkran resa sig mitt i Kistas bostadsområde. Det är i närheten av Kista torg, i anslutning till Ärvingehallen, som Ailon uppför två kvarter med bostäder – det ena med hela 350 studentlägenheter.

Skateboardskola i Grönlandsparken i sommar

Skateboardskola i Grönlandsparken i sommar

Varje onsdag i juli kommer det arrangeras skateboardskola i Grönlandsparken. Glad Stad som är gänget bakom Kista Streetfood Park kommer tillsammans med Stockholm Skate Nation att erbjuda gratis skateboardskola alla onsdagar i juli mellan 10-12 i Grönlandsparken....