september 24, 2020

Självkörande, eldriven och 5G-uppkopplad – premiärtur för framtidens kollektivtrafik

Välkommen ombord på framtidens kollektivtrafik – nästa stopp, Kungliga Djurgården.

Idag invigdes en ny bussrutt på Djurgården i Stockholm som trafikeras av en självkörande minibuss uppkopplad mot ett kontrolltorn via 5G-nätet. Pilottesterna är en del av ett bredare samarbete mellan samverkansarenan Urban ICT Arena som drivs av Kista Science City AB, Keolis, Telia, Ericsson och Intel med stöd från Vinnova och Drive Sweden, med syftet att undersöka hur digitaliseringen kan bidra till en mer hållbar och effektiv kollektivtrafik. Prins Daniel samt representanter från Stockholm Stad, Region Stockholm och nämnda företag och organisationer deltog i invigningen, som hölls i anslutning till Tekniska museet.

Projektet på Djurgården, kallat 5G Ride, utforskar hur 5G och fjärrövervakning av fordon via kontrolltorn kan bidra till att underlätta införandet av självkörande eldrivna bussar i stadsmiljöer på ett säkert sätt. 5G-nätets tekniska förutsättningar med extremt höga datahastigheter tillsammans med korta svarstider innebär att bussarna kan reagera på kommandon i realtid från kontrolltornet. Ambitionen är en effektiv och hållbar kollektivtrafik där operatörer i kontrolltorn kan hantera flottor av autonoma, elektriska fordon för att kunna förbättra trafikplanering och ruttoptimering samt minska energiförbrukning.

– Satsningen är ett fint exempel på hur 5G kan bidra till ett smartare och mer hållbart samhälle. Självkörande teknik i kombination med eldrivna 5G-uppkopplade fordon, övervakade via kontrolltorn, innebär ett jättekliv i digitaliseringen av kollektivtrafiken och kan bidra till effektivare drift, minskad miljöpåverkan och ökad tillgänglighet för resenärerna, säger Anders Olsson, VD för Telia Sverige.

Tekniken testad i Kista
Minibussen som är levererad av det svenska företaget T-Engineering kommer gå mellan Rosendals slott och Hazeliusporten på Djurgården under två veckor från och med den 24 september. Inför piloten har 5G-tekniken med kontrolltorn testats i Kista, där fler tester av liknande slag är att vänta.

Rutten på Djurgården blir en länk mellan två olika områden som båda är fyllda av populära turistattraktioner som Tekniska museet, Sjöhistoriska museet, Nordiska museet och Vasamuseet. En säkerhetsförare finns ständigt på plats i fordonet och det finns masker och handsprit tillgängligt för resenärerna.

Leds av samverkansarenan Urban ICT Arena
Pilottestet är resultatet av ett samarbete mellan några av Sveriges ledande företag inom mobilitet och teknik. Projektet drivs av innovationshubben Urban ICT Arena, som drivs av Kista Science City AB, och bussbolaget Keolis. Intel levererar processorkraft och IT-system för både buss, kontrolltorn och mobilnät. Ericsson bidrar med de tekniska lösningarna för det uppkopplade kontrolltornet och har tillsammans med Telia levererat det 5G-nät som gör att den självkörande bussen från T-Engineering kan rulla på Djurgården.

För mer information om 5G Ride och bussrutten på Djurgården – se här.

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i Kista Science City?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Klicka här.

Vill du vara med att göra skillnad? Vi söker en ny AI node manager

Vill du vara med att göra skillnad? Vi söker en ny AI node manager

Det här är uppdraget för dig som vill vara med och sätta AI på den regionala agendan för att
säkerställa konkurrenskraft för regionen, välfärden och för alla som bor i Sverige.

Vi söker dig som vill bidra till att höja kunskapsnivån om AI i regionen, men också bidra till att hitta rätt projekt och finansiering för att stötta företag och organisationer på deras AI-resa.

Kista Data Day 2021

Kista Data Day 2021

2021 års upplaga av Data Day anordnades tillsammans med Senseable Stockholm Lab Week. Med deltagare från företag, akademi och offentlig sektor utforskade vi nya projektidéer för Kistas framtid utifrån aktuella behov. Tack alla för en givande dag och ett fint samarbete.

Tillsammans för att utveckla Kista

Tillsammans för att utveckla Kista

Fem fastighetsägare i samarbete kring Kista - nytt bolag ska driva utvecklingen. (Pressmeddelande, 2021-11-11) Corem, Vasakronan, Kungsleden, Revelop och Atrium Ljungberg har enats om en gemensam vision för att utveckla stadsdelen Kista. Visionen ska förverkligas via...