juni 10, 2020

Tvärbanan närmar sig Kista

Bygget av Tvärbanans Kistagren är i full gång längs delar av sträckan. Redan senare i år är det trafikstart för första etappen från Norra Ulvsunda till Bromma flygplats.

Kistagrenen kommer binda ihop Helenelund med Norra Ulvsunda och bland annat passera rakt genom Kista Science City, med hållplatser vid Kistamässan och Jan Stenbecks torg. Även om några arbeten inte syns till vid Kista än, så är det febril aktivitet längs med andra delar av sträckan.

Redan i slutet av året kommer sträckan mellan Norra Ulvsunda och Bromma flygplats att öppna. Dessutom görs det sedan hösten 2019 förberedande markarbeten i området mellan Bromma flygplats och Solvalla och i norra Rissne.

Planeringen av Tvärbanan genom själva Kista är inne i sista skedet, där den kvarvarande knäckfrågan är dragningen mellan Jan Stenbecks torg och Ärvinge. Det finns fortfarande flera alternativ som SL och Stockholms stad tittar på.

Planerad trafikstart för hela sträckan är 2023. Då kommer Kista Science City få en smidig direktförbindelse till Bromma flygplats på cirka 20 minuter, samtidigt som området binds samman med nya bostadsområden i Ursvik och Rissne.

Läs mer om Tvärbanan på Region Stockholms projektsida.

Visionsbild för slutstationen vid Helenelund.

Foto: SL

Pågående förberedande markarbeten vid Rissne.

Foto: SL, fotograf Mikael Ullén.

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i Kista Science City?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Klicka här.

Vill du vara med att göra skillnad? Vi söker en ny AI node manager

Vill du vara med att göra skillnad? Vi söker en ny AI node manager

Det här är uppdraget för dig som vill vara med och sätta AI på den regionala agendan för att
säkerställa konkurrenskraft för regionen, välfärden och för alla som bor i Sverige.

Vi söker dig som vill bidra till att höja kunskapsnivån om AI i regionen, men också bidra till att hitta rätt projekt och finansiering för att stötta företag och organisationer på deras AI-resa.

Kista Data Day 2021

Kista Data Day 2021

2021 års upplaga av Data Day anordnades tillsammans med Senseable Stockholm Lab Week. Med deltagare från företag, akademi och offentlig sektor utforskade vi nya projektidéer för Kistas framtid utifrån aktuella behov. Tack alla för en givande dag och ett fint samarbete.

Tillsammans för att utveckla Kista

Tillsammans för att utveckla Kista

Fem fastighetsägare i samarbete kring Kista - nytt bolag ska driva utvecklingen. (Pressmeddelande, 2021-11-11) Corem, Vasakronan, Kungsleden, Revelop och Atrium Ljungberg har enats om en gemensam vision för att utveckla stadsdelen Kista. Visionen ska förverkligas via...