juni 10, 2020

Tvärbanan närmar sig Kista

Bygget av Tvärbanans Kistagren är i full gång längs delar av sträckan. Redan senare i år är det trafikstart för första etappen från Norra Ulvsunda till Bromma flygplats.

Kistagrenen kommer binda ihop Helenelund med Norra Ulvsunda och bland annat passera rakt genom Kista Science City, med hållplatser vid Kistamässan och Jan Stenbecks torg. Även om några arbeten inte syns till vid Kista än, så är det febril aktivitet längs med andra delar av sträckan.

Redan i slutet av året kommer sträckan mellan Norra Ulvsunda och Bromma flygplats att öppna. Dessutom görs det sedan hösten 2019 förberedande markarbeten i området mellan Bromma flygplats och Solvalla och i norra Rissne.

Planeringen av Tvärbanan genom själva Kista är inne i sista skedet, där den kvarvarande knäckfrågan är dragningen mellan Jan Stenbecks torg och Ärvinge. Det finns fortfarande flera alternativ som SL och Stockholms stad tittar på.

Planerad trafikstart för hela sträckan är 2023. Då kommer Kista Science City få en smidig direktförbindelse till Bromma flygplats på cirka 20 minuter, samtidigt som området binds samman med nya bostadsområden i Ursvik och Rissne.

Läs mer om Tvärbanan på Region Stockholms projektsida.

Visionsbild för slutstationen vid Helenelund.

Foto: SL

Pågående förberedande markarbeten vid Rissne.

Foto: SL, fotograf Mikael Ullén.

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i Kista Science City?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Klicka här.

Dörr till dörr-lösning för framtidens kollektivtrafik testas i Kista

Dörr till dörr-lösning för framtidens kollektivtrafik testas i Kista

De närmsta två månaderna kommer två uppkopplade bilar rulla på gatorna i Kista. Det är en tjänst för framtidens kollektivtrafik som testas, där deltagarna kan boka resor med en app och bli upphämtade vid större knutpunkter och körda hela vägen fram till sitt resmål....

Årets Kista Data Day sker digitalt 6 oktober

Årets Kista Data Day sker digitalt 6 oktober

På Kista Data Day möts offentlig sektor, företag med de mest innovativa lösningarna och akademisk spetskompetens för att diskutera möjligheterna med smart datainsamling i våra städer. Var uppstår det folksamlingar eller bilköer, och under vilken tid på dygnet? Hur...

Över 350 studentbostäder byggs i Kista

Över 350 studentbostäder byggs i Kista

Sedan några veckor tillbaka kan man se en byggkran resa sig mitt i Kistas bostadsområde. Det är i närheten av Kista torg, i anslutning till Ärvingehallen, som Ailon uppför två kvarter med bostäder – det ena med hela 350 studentlägenheter.